Amsterdam Zuidoost Groeit #2
Jan
29
7:30 PM19:30

Amsterdam Zuidoost Groeit #2

Achter de Johan Cruijff ArenA, ligt de wijk Venserpolder. Kenmerkend voor de wijk zijn de witte woonblokken met openbare groene binnenhoven. Bewoners ervaren hun wijk als prima, maar er valt ook nog veel te verbeteren op het gebied van leefbaarheid, zelfredzaamheid en veiligheid. Welke initiatieven zijn er momenteel? Hoe kunnen we ondernemerschap in de wijk versterken? Wat kunnen de omliggende bedrijven voor de buurt betekenen? En hoe kunnen alle bewoners in Venserpolder profiteren van de groei die Amsterdam Zuidoost momenteel doormaakt?

View Event →
SYMPOSIUM: RACE, POWER & CULTURE
May
22
5:30 PM17:30

SYMPOSIUM: RACE, POWER & CULTURE

DAG 1 DIS-OTHERING: BEYOND AFROPOLITAN & OTHER LABELS

Met dit symposium organiseert BOZAR haar slotevenement van het project 'Dis-othering: Beyond Afropolitan and Other labels'. Deze introductiedag heeft als doel het evenement te kaderen binnen dit project van Creative Europe. We bespreken de verschillende manieren waarop ‘othering' en 'dis-othering' praktijken in het Belgische en Europese culturele domein aanwezig zijn.
Bijzondere aandacht zal worden besteed aan het Dis-othering onderzoek waarin de diversiteit binnen Belgische culturele instellingen in kaart wordt gebracht.

ProgramMA DAG 1: 17.30>21.30 [Engels]

17.30 | Keynote: (Doing) diversity in the Flemishcultural heritage / arts field - Ama Koranteng-Kumi  (De Museumstichting).

18.00 | Voorstelling van de expo: Geographies Of Imagination Exhibition by Savvy Contemporary w/ Olani Ewunnet, Saddie Choua, Dimitri Fagbohoun.

18.30 | Voorstelling van de expo: In Residence in The World: “Multiple Transmissions: Art In The Afropolitan Age” @WIELS – Sandrine Colard.

19.00 | Pauze

19.30 | Performance: Off-White, My favourite Colour, Gebroken wit, mijn lievelingskleur, Blanc cassé, ma couleur préférée – Ikram.

19.45 | Panel: Mapping Diversities: processes and reflections of the Dis-Othering Mapping Project w/ Olani Ewunnet, Naomi Ntakiyica, Tonica Hunter, gemodereerd door Jonas Tinius.

21.00 | Performance: Don’t make it about you - Khalid Koujili.

View Event →
Panelgesprek + Belgische première van 'Man Made'
May
14
8:00 PM20:00

Panelgesprek + Belgische première van 'Man Made'

Gesprek + Belgische première van 'Man Made' | Welke overheersende eigenschappen kennen we aan mannelijkheid toe en hoe wordt deze normativiteit gevormd? Na de Belgische première van Man Made gaat Ama Koranteng Kumi in gesprek met filmmaker Sunny Bergman.

Als samenleving zijn we allemaal verantwoordelijk voor het in stand houden van stereotypen rond mannelijkheid en vrouwelijkheid.

En dat is veel minder onschuldig dan we denken. In haar nieuwe documentaire over ‘de man’ wil Sunny Bergman het maatschappelijke construct rond mannelijkheid ontrafelen. Wat is het en hoe werkt het?

View Event →
The Big Conversation on Alternatives
Mar
20
7:00 PM19:00

The Big Conversation on Alternatives

The Big Conversation is een concept van de Beursschouwburg in Brussel, maar wordt in Antwerpen georganiseerd door kunstenwerkplaats d e t h e a t e r m a k e r en alternatieve media Kif Kif en rekto:verso, ondersteund door deSingel.


Hoe zouden we kunst en wereld vormgeven als we ze vandaag opnieuw konden uitvinden? Vanuit concrete praktijken of wervende utopieën gaan 10 bijzondere persoonlijkheden aan evenveel tafels in dialoog met het publiek over alternatieven voor ons gangbare ontwerp van de werkelijkheid. 

Vanuit hun eigen ervaring geven deze pioniers, artiesten en/of onderzoekers een inkijk in hoe het ook anders kan. Hoe je een carrière als model kan opgeven om in de grond te gaan wroeten. Hoe je op internet ook zelf televisie kan gaan maken. Hoe de beeldvorming in onze filmcultuur bepaald is door ideeën over kleur, en hoe je die eigenhandig kan keren. Hoe het onderwijs, de financiële wereld en het migratiebeleid niet hoeven te zijn zoals we ze kennen. Evidenties gaan eraan.

Kunnen de principes van deze sprekers ook andere mensen en structuren inspireren? De fundamenten van de oude wereld opnieuw in de steigers zetten en onze werkelijkheid anders vormgeven is een kwestie van denken én doen. En van dialogeren. En zeker dat laatste is precies wat er op deze avond gebeurt. Je kan direct mee praten of open vragen stellen.

Het theaterpodium is omgetoverd tot een club voor dialoog. Aan verschillende tafeltjes, verspreid over het podium, kunnen maximaal tien bezoekers aanschuiven om telkens gedurende 50 minuten met een van de sprekers in een open gesprek te gaan. Zo kan iedereen drie gesprekken doen, onderbroken door pauzes met de mogelijkheid om te drinken en iets kleins te eten.
 

 

- Ama Koranteng-Kumi over de uitdagingen voor musea en hun collecties

- An van Dienderen, Rosine Mbakam en Natalie Gielen over blinde vlekken in filmmaken (als het op dekolonisering aankomt)

- Blaise Turikumwe over afrofuturisme, nav de eerste afrofuturistische musical in België

- Corazon De Raeymaecker over haar keuze om haar leven om te gooien en zich aan gemeenschapslandbouw te wijden

- Gitte Van den Bergh over het gebruik van on(der)benutte ruimte als antwoord op onze steeds verder toenemende bezetting van de natuur

- Karim Ettourki over erfgoed in tijden van superdiversiteit

- Mike De Ridder  over zelf media maken (en wat dat voorheeft op de reguliere media)

- Saïd El Majdoub over een noodzakelijke andere kijk op geld (en hoe het te gebruiken)

- Samira Attilah over de nieuwe werkelijkheid van vluchtelingenkampen

- Wim Cuyvers over de logische stap van architect naar forestier, en weer terug

- Younes van den Broeck over de geest van het fokovisme, een nieuwe kunststroming
 

Presentatie

- Nouha Rannoun (spel RITCS)

- Btissame Bourrich (spel AP)

View Event →
Festival van de Gelijkheid
Dec
13
to Dec 15

Festival van de Gelijkheid

Dave Eggers, Mashid Mohadjerin, Rutger Bregman, Alicja Gescinska, Olivia Rutazibwa, Guy Standing, Murat Isik, Thé Tjong-Khing, Connie Palmen, Marianne Zwagerman, Jan Mulder, Rafeef Ziadah, Josse De Pauw, Viviane De Muynck, Wim Helsen, Ilja Leonard Pfeijffer, Fatinha Ramos, Marieke Lucas Rijneveld, Ish Ait Hamou, Sassafras De Bruyn, Abdelkader Benali, Dimitri Verhulst, … en veel veel meer op het zesde Festival van de Gelijkheid (13+14+15 december - Vooruit - Gent). Het volledige programma staat nu online www.festivalgelijkheid.be Inschrijven maar!

View Event →
Nature’s Narrative, Introductie van een nieuwe visie in wording op duurzaamheid.
Jun
1
7:30 PM19:30

Nature’s Narrative, Introductie van een nieuwe visie in wording op duurzaamheid.

Met multiculturele denkers, kunstenaars, wetenschappers, milieuactivisten en het publiek gaan we op zoek naar verhalen en kennissleutels die de duurzaamheidsvraagstukken rechtvaardiger maken. Klimaatverandering en de vernietigende impact op de aarde, biodiversiteit en verschillende (inheemse) culturen worden veroorzaakt door moderniteit en de onderliggende manier van (koloniaal) denken, produceren en consumeren. Met name het westerse economische model, aangedreven door fossiele industrie, waar exploitatie en overheersing van de aarde centraal staat, heeft geleid tot ongekende humanitaire crises en de destructieve opwarming van de aarde. Hoe kunnen we het tij keren? 

Nieuwe blik op duurzaamheid

Op deze dag introduceren we Nature’s Narrative, waarin we samen met diverse gastsprekers en het publiek de basis willen leggen voor een nieuwe reeks en zienswijze over duurzaamheid. We willen ondermeer een podium creëren waarop mensen met een multiculturele achtergrond hun visie delen over ecologische duurzaamheid en klimaatverandering. Op dit moment ontbreken zij nog vaak in de duurzaamheidslijsten en debatten. Een kruisbestuiving tussen verschillende narratieven is van onschatbare waarde om iets nieuws en beters te kunnen creëren. Om deze uitdaging op te lossen, moeten we verder kijken dan onze huidige economische, technische en rationele benadering van duurzaamheidsvraagstukken. Radicale verandering is nodig!

Dus, wat kunnen we leren van andere (inheemse) culturen die duizenden jaren in symbiose en harmonie leven met de natuur ingegeven door hun levensfilosofie? Dat vinden we bijvoorbeeld terug bij de Aboriginals, in de Ubuntu filosofie, bij Oromo-gemeenschap uit Ethiopië en vele inheemse volkeren in Zuid-Amerika. Hoe zit het met de rechten van de natuur? Hoe kunnen we technocratische duurzaamheid combineren met duurzame levenshoudingen en onze samenleving anders inrichten om het tij te keren?

Achtergrond Nature’s Narrative

Initiatiefnemer van Nature’s Narrative is drs. Antoin Deul, die jarenlange ervaring heeft met het leiden van wereldwijde water- en energieprojecten. Met zijn initiatief Black Renaissance heeft hij de samenwerking met Pakhuis de Zwijger opgezocht om naast tal van maatschappelijke onderwerpen ook het brede “zwarte” perspectief te laten doorklinken in de duurzaamheidsdiscussie en zo meer een link wil leggen tussen duurzaamheid en diverse culturele achtergronden. Hij is voormalig directeur van het Nationaal Instituut Nederlands Slavernijverleden en Erfenis (NiNsee). Op dit moment zit hij in het algemeen bestuur van het Hoogheemraadschap van Schieland en Krimpenerwaard. Duurzaamheid en sociale kwesties zijn volgens Deul onlosmakelijk met elkaar verbonden.



View Event →
Een pleidooi voor intersectioneel en inclusief feminisme, Gesprek met Ama Koranteng-Kumi, Nadia Fadil, Anousha Nzume en Merel Terlien
Nov
11
1:00 PM13:00

Een pleidooi voor intersectioneel en inclusief feminisme, Gesprek met Ama Koranteng-Kumi, Nadia Fadil, Anousha Nzume en Merel Terlien

Het maatschappelijk debat over gelijkheid tussen vrouwen en mannen lijkt vandaag steeds meer geculturaliseerd. Alsof er alleen nog maar werk is bij ‘de ander’. Hoe slaan we de handen in elkaar en geven we vorm aan een feminisme dat oog heeft voor álle vrouwen?

Hoe creëren we solidariteit tussen vrouwen met en zonder migratieachtergrond, vrouwen aan de top en vrouwen in onzekere banen, tweeverdienersgezinnen en alleenstaande moeders, hetero-, lesbische, bi- of transvrouwen? Ama Koranteng-Kumi (Charlie Magazine) gaat in gesprek met Nadia Fadil (KU Leuven), Anousha Nzume (Hallo witte mensen) en Merel Terlien (Furia).

 

Inkom vrouwendag (13:00 - 19:30) is € 5 (€ 3 voor werkzoekenden, studenten en kleine inkomens), kinderen gratis. Vooraf inschrijven niet nodig. Er is opvang voor kinderen van 3 tot 12 jaar.

View Event →
Holy F XL
Dec
10
to Dec 12

Holy F XL

RUDOLPHI PRODUCTIES / WAAL EN WIND

Onder de titel Holy F XL worden er speciaal bij de voorstellingen van Rudolphi Producties in Amsterdam extra activiteiten georganiseerd. In een programma vol interessante en actuele gasten wordt het feminisme vanuit allerlei invalshoeken en disciplines onder de loep genomen.

Doorlopend in de foyer van Theater Bellevue: fototentoonstelling Miek Uittenhout.
Miek Uittenhout, tevens vormgever van Holy F, toont een selectie van haar ontzagwekkende en kleurrijke vrouwenportretten. Geïnspireerd door mode, Hollywood, popcultuur en beeldende kunst maakt zij foto’s waarin schoonheid en horror, perfectie en destructie soms vlak bij elkaar liggen.

Naprogramma’s
Direct na afloop van de voorstelling in de zaal gaan we in gesprek met steeds een andere gast die haar licht laat schijnen over de ontwikkelingen in het feminisme. Geen tuinbroeken en andere clichés maar volop actualiteit en prikkelende gesprekken. De presentatie is in handen van Ama Koranteng-Kumi: publicist voor o.a. NRC Next en One World Magazine en oprichtster van Creating Edges; een doe-tank voor vernieuwende stadsprojecten met focus op creativiteit, interculturaliteit en gender.  Op het toneel zetten we een bar neer waar u een drankje kunt halen. Het naprogramma duurt 20-30 minuten.

Gasten bij de naprogramma’s 
Zaterdag 10 december: Hasna El Maroudi
Hasna El Maroudi (Rotterdam, 1985) is redacteur bij Joop en columnist bij Opzij. Ze schreef in het verleden ook columns voor o.a. e-zine Spunk, NRC.next en Trouw. Lees hier haar artikelen op joop.nl: http://www.joop.nl/author/hasna_el_maroudi
Zondag 11 december: Hedy d’Ancona
Hedy d’Ancona is een van de boegbeelden van feminisme in Nederland. Naast een grote politieke carrière was zij een van de oprichters van maandblad Opzij en de Man Vrouw Maatschappij samen met Joke Smit. In 1994 werd zij onderscheiden tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw en in 2002 won ze de Aletta Jacobsprijs. Hedy d’Ancona kan als geen ander haar licht laten schijnen over het heden en verleden van het feminisme.
Maandag 12 december: Fatihya Abdi
Fatihya Abdi
 is politicoloog en werkte bij de VPRO als researcher. Ze volgt momenteel een master European Union Studies aan de universiteit Leiden en is werkzaam voor Oxfam Novib. Lees hier een artikel van haar hand uit NRC: http://www.nrc.nl/nieuws/2015/03/20/terug-naar-smitsveen-a570841

Iets voor aanvang van de voorstellingen op 10 en 12 december vindt tevens een muzikaal verrassingsoptreden plaats van EinsteinBarbie.

View Event →